Thursday, July 22, 2010

et uued saapad oleksid sõbrad, mitte (vere)vaenlased

Rulluisud, Rollerblade´i esituses nädalavahetuselt 1 tunni kestvussõidult. Panin veel fotosid Flickri galeriisse.

oma vere, higi ja pisaratega saadud kogemus. veeren nüüd kahel paaril uiskudel, sest Bonti proovitud mudel Jet tundus jalas oma jäikuse ja õhuavade ning madala raskuskesega hea, et ... edasi aimate ise.

uue saapaga aga kaasneb mul ja tõenäoliselt ka paljudel teistel see rõõm, et jalad ei oska eriti olla, sest vana saapaga juba harjutud ja uue omaksvõtt võib olla nii vaimselt kui füüsiliselt ebameeldiv. mõne sõnaga hõõrub ja pigistab, halvemal juhul kisub põletikuliseks.

seda seepärast, et saapad ikka ei ole päris ühesugused. näiteks Bonti mudel katab hüppeliigese ja saapa säär lõpeb liigese kohal (liigese kohal hõõrumis ja põletikuvõimalus), samas Rollerblade´i kahe aasta tagune Racemachine on madalam ja toetab liigest veidi teistmoodi. üht mudelit kasutades harjub jalg selle järgi ning uuele üle minnes võib tore hobi mõneks ajaks õuduka varjundeid külge võtta.

samas saab seda kõike vältida, et esiteks ala kui uisk pahameelt või kroonilist vigastust kaasa ei too. siinkohal kadestan muidugi neid raudjalgu, kellel ei hõõru kunagi midagi kusagilt, sest nad saavad edasilugemise asemel nüüd juba rullima minna.

aga teistele mõned soovitused (mille vastu ise muidugi ka eksima kipun):

- uue saapaga ära täismahviga kohe treeni, esimesed trennid olgu lihtsalt saapaga harjutamiseks ja harjumiseks. sõitsin ise näiteks uue saapaga esimesel paarisajal meetril tagumikul asfaldil, sest uisutunnetus on tsipa teine kui vanal ning gabariite ei tunneta ka veel täielikult.

- mõistlik teha üleminekuaeg, kus sõidad paralleelselt mõlema saapaga - ehk alguses uuega korra nädalas, siis kaks jne. üleminek sujuvam. see harjutamine eriti mõistlik kõrgelt ja pehmelt saapalt madalale üle minnes. näiteks madratsilt põrandale magama kolimine tahab ka harjumist, aga on täitsa tehtav.

- kui on valus, ma jõuga ei suruks - võimalik põletik läheb kauem ära ja üle (ning suuremate kahjudega) kui uiskude vahetamine.

- tunne end nagu esimest korda uisutaja ehk ära pelga teha asju, mida sinu tasemel muidu ei teeks - puhka keset trenni, et uisku jalas kohendada, valu peale nutta või vähemalt nägu krimpsutada, kasuta hõõrumisvastaseid vahendeid jms.

- kuumutatav saabas võib tahta mitu korda vormimist (esimesel korral käib üks, teisel korral teine koht jalale) enne kui perfektselt istuma saab.

- ja noh, last but not least, kui ikka üldse ei saa, lase jala järgi saapad teha. peaks kõige täpsem ja valutum olema.

aga Bonti saapast kirjutan ükskord pikemalt.

No comments: