Wednesday, October 29, 2008

ühtede saabaste saaga

pildil "peasüüdlased" (jalas) Fila FM100 saapad, mille abiga ma esimeste madalate saabaste hankimiseni jõudsin. foto: Julia-Maria Linna, Äripäev.

ma ise süüdistan (ja osalt ka tänan) kõiges Fila FM100 saapa tootjaid, mis kahe kuu aktiivse kasutamise (2-3 uisutiiru nädalas) järel lagunema hakkasid ehk sai uudistada, mis karul kõhus on (traadid), paelad loobusid juba kuu jooksul koostööst. ehk, kui need poleks lagunema hakanud, kruiisiks nendega siiani.

nälg uisu ja kiirema tempo järgi oli juba aga olemas, sest 84mm ratta pealt 100mm peale minek olid oma töö teinud, ja otsustasin, et tuleb hankida madalamad saapad. tahtsin ka ühest kodumaisest poest osta, ent nende olematu huvi mu vastu pani mind mujale vaatama. septembris sain muidugi teada, et A&T Sport müüb PS saapaid, mis mulle ka meeldisid. igatahes.

kevadel jättis usaldusväärse mulje veebipood Webersports, sest selle omaniku Tim McCaryga vahetasin mõned kirjad. valik on neil ka täitsa hea ja hinnad normaalsed ning tarnivad ka Eestisse (erinevalt paljudest teistest) ning postikulud pole üle mõistuse (saabaste puhul ca 30 dollarit, uiskudel 55. teistel muidu 100 kandis ja enamgi). suhtlus ja operatiivsus nendega suhtlemisel äratas usaldust.

Canariam Signo saapad, sobivad harrastajale esimeseks katsetamiseks madala saapaga.

lisaks oli dollar suvel ahvatlevalt soodne. sealt esimesed saapad võtsingi. väljavalituteks osutusid Canariam Signo - Eestis suht tundmatu USA tootja. miks just see? nn sisenemiseks vast paras ja sobiv. kuna mul valimisel kogemust polnud, siis ei osanud ma hinnata ei materjale ega kuju-disaini. oskasin nõuda, et saaks jala järgi sobivaks kuumutada ning vahatatud paelu, samuti metallist poldipesasid. seega esimesteks parajad - kõik, mis vajalik, on olemas. nüüd on mõningane mulje kuu ajase kasutamisega tekkinud ja tahaks üht-teist paremini, aga sellest ükskord eraldi.

et jalga proovida ei saanud, sättisin jalanumbri mõõdutabeli järgi (neid levib netis ja netipoodides piisavalt), enne olin kodus mõlemad kepsud millimeetritäpsusega üle mõõtnud. võtsingi täpselt 275mm (nr 42, mu jalanumber on muidu 44) ja sellel on saapas suure varba juures isegi mõni millimeeter varu.

ajakava
- tellimus läks sisse kesest suve ehk 21.07, päev hiljem sain teada ka postikulud. tarneajaks lubas veebipood kuni kaks nädalat. et poltide vaheks sai Filalt päranduseks saadud raami tõttu 195mm, tuli tegelikult üle kuu aja eritellimust saapavalmistaja poolt oodata. mul jõudis juba vahepeal kannatus katkeda, aga poe omanik reageeris küsimustele kiirelt ja lohutas.

- teele läksidki saapad alles augusti lõpus ehk 22.08, poolteist nädalat hiljem jõudsid Eestisse - teekonda sai USA postiteenistuse abil ka veebist jälgida. oli põnev.

- sünnipäeval ehk 7. septembril jõudsid papud Eesti tolli.

- pärast tollimist jms kulus ca nädal, et see lõpuks postist kätte saada. tulid nad miskipärast Powerslide`i karbis. siis jala järgi kuumutus A&T Spordis (seda tuleb vist uuesti teha või uutel saabastel üldse teistmoodi, vormida hüppeliigese nukkide ümbert paremini).

- esimest korda alla ja sõitma sain vist 19.09 hilisõhtul, plaaniga olla järgmisel päeval valmis Eesti MV sprindil Ülemistel (jäi siiski ära, uus saabas vajab harjumist). ajavahe oma traditsioonilisel kesklinn-Pirita-Viimsi võttis ahhetama, kadus minuteid. ja tänaseni loobin silda, ka paaritunnisel tiirul on jalas mugavad. kõrge ja madala saapa erinevusest ka ükskord eraldi.

kulud
- saapad + saatmine - 199+30 dollarit ehk suvise kursiga ca 2300 kr.
- toll jms maksud - 942 kr
kokku: ca 3250 kr.

esimese sõidu eel, raam Fila FM100 uiskudelt, rattad Matter Lite Marathon, laagrid ILQ7. Lippab täitsa hästi.

õpptunnid
- pelgalt raha pärast pole mõtet jantida välismaalt tellimisega - saab ka Eestist hea või vähemalt normaalse hinnaga asju hankida. eriti, kui oled lojaalne ja püsiklient. vastu talve saab eelmise hooaja kaupa ka eriti heas hinnas (osadel RB mudelitel näiteks üle 30% hinnalangust Ski&Surfhouse`ist).
- valik on samas välismaal võimas, puudutab nii rattaid, saapaid, raame jne.
- konkreetselt saapa sobivus on proovimata ikkagi vedamise värk - mul on lai jalg ja kartsin, et saabas võib kiitsakaks osutuda. vedas.
- aega võib tohutult kuluda

täna otsin aga uisuterasid, et sama saapaga talvel vahel jääle minna. see on küll Eestis üsna lootusetu missioon. eks paari nädalaga näis, kas ja mis ning kuidas saab.

tulekul teemad:
- madal vs kõrge saabas - ehk mis on mis ja kellele
- esimene kuu esimese madala saapapaariga ehk mis on hästi, mis vähem
- ilusate saabaste TOP10
- uisud vs sinu elu - kes muudab keda :P

No comments: